Indien je te maken hebt met een verhoogde bloeddruk kan het absoluut geen kwaad om zelf op regelmatige basis metingen uit te voeren. Je bloeddruk meten kost slechts even tijd en kan zeer eenvoudig gebeuren. Hoewel dergelijke metingen voor iedereen interessant kunnen zijn worden ze in het bijzonder aangeraden aan bepaalde doelgroepen.
Denk daarbij niet alleen aan jongeren of volwassenen die standaard met een hoge bloeddruk te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook aan senioren, bij zwangere vrouwen en ook mensen die lijden aan een bepaalde aandoening kunnen maar beter regelmatig hun bloeddruk zelf controleren. Een bekend voorbeeld zijn bijvoorbeeld diabetici. Nog geen bloeddrukmeter in huis? Koop deze dan snel bij Coolblue of bekijk onze eigen webshop eens.
Vanaf wanneer regelmatig bloeddruk laten meten?
Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het regelmatig meten van de bloeddruk in het bijzonder aan te raden voor mensen die reeds met een verhoogde bloeddruk te maken hebben. Ook preventief kunnen dergelijke metingen interessant zijn. Met welke frequentie je je bloeddruk moet meten is sterk afhankelijk van persoon tot persoon.Om een duidelijk beeld te krijgen van de gemiddelde bloeddruk waarover je beschikt zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee kan houden. Zo wordt het aangeraden om in totaal vier metingen per dag uit te voeren en dat zeven dagen op zeven. Twee van de metingen dienen ‘s morgens uitgevoerd te worden terwijl de andere ‘s avonds kunnen gebeuren.
Probeer je bloeddruk ofwel voor de maaltijd te meten ofwel minstens drie uur later. Hou er rekening mee dat verschillende zaken zoals bijvoorbeeld een zware fysieke inspanning de hoogte van de bloeddruk aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Net na een fysieke inspanning de bloeddruk meten wordt net daarom niet aangewezen.
Elke volwassene zou regelmatig zijn bloeddruk eens moeten meten. Dit kan gebeuren thuis of bij een consultatie bij de huisdokter. Er wordt aangeraden om dit met regelmaat te laten doen vanaf 35 jaar. Kan je je herkennen in een of meerdere van onderstaande risicofactoren? Dan voer je best met regelmaat een meting uit, zelfs al heb je de leeftijd van 35 jaar niet bereikt:
- je rookt
- een naast familielid heeft voor de leeftijd van zestig jaar een hart- of vaatziekte gehad
- je hebt last van overgewicht
- je cholesterolgehalte is te hoog.
Bloeddrukmeters: huisarts versus thuis meten
Veel mensen die bij de huisarts komen en die voorheen reeds hun bloeddruk zelf thuis hebben gemeten krijgen met afwijkende waarden te maken. De bloeddruk die men thuis heeft gemeten was immers aanzienlijk lager dan deze bij de huisarts, hoe kan dat?
Verschillende factoren spelen hier een belangrijke rol in. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het “witte jassen syndroom”. Veel mensen houden er niet van om een bezoek te brengen aan de huisarts en worden dan ook automatisch zenuwachtiger. Stress kan de bloeddruk gevoelig verhogen waardoor er afwijkende waarden genoteerd kunnen worden. Het is dus niet zozeer de apparatuur van de huisarts die verschilt met het toestel waar je thuis over beschikt, het zit hem vooral in de manier waarop je de meting ondergaat.
Wij raden deze modellen aan:
- Omron M6 arm (richtprijs: 115 euro)
- iHealth Draadloze Bloeddrukmeter (richtprijs: 100 euro)
- Medisana Bovenarm MTP (richtprijs: 30 euro)
- Bekijk meer bloeddrukmeters in deze webshop