In tegenstelling tot hoge bloeddruk brengt een te lage bloeddruk eigenlijk geen risico’s met zich mee. Ook voor een lage bloeddruk is er vaak geen specifieke oorzaak te vinden. De ene persoon heeft om het zo te zeggen eerder een aanleg voor een lage bloeddruk dan voor een normale of een hoge bloeddruk. Een lage bloeddruk vormt dus geen gevaar voor de gezondheid, in tegendeel zelfs. Artsen zijn het er over eens dat een lage bloeddruk eigenlijk zeer gezond is.
Mensen die hiermee te maken krijgen hebben ook geen fysieke problemen, al kan een bloeddruk die veel te laag is wel enkele symptomen vertonen. Denk bijvoorbeeld aan een algemeen gevoel van flauwheid en ook duizeligheid en vermoeidheid met bijhorende concentratiestoornissen kunnen symptomen zijn die in deze richting wijzen.
Algemeen gezien is er sprake van een lage bloeddruk vanaf het ogenblik dat de boven- en onderdruk waarden vertoont die lager zijn dan bij mannen < 110/70 en bij vrouwen < 100/60. Een lage bloeddruk is dus geen reden om je zorgen te maken, tenzij het wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem. Een lage bloeddruk kan immers onschuldig zijn, maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld vochtverlies bij brandwonden, bloedverlies of zelfs hartritmestoornissen.
In al deze gevallen dient er uiteraard zo spoedig mogelijk contact te worden opgenomen met een arts of dien je, je naar de spoeddienst van het ziekenhuis te begeven. Gaat het om een onschuldige lage bloeddruk die typisch is voor de persoon in kwestie, dan is in de meeste gevallen geen behandeling noodzakelijk. Goed rusten en oppassen voor letsels bij een val zijn dan de belangrijkste zaken waar je rekening mee dient te houden.In dit artikel kom je te weten welke oorzaken kunnen liggen aan een lage bloeddruk, welke symptomen je daarbij kan hebben en hoe deze opgelost kunnen worden!